27 May 2014

Ažbe raziskuje jogurt

Kaj je jogurt?

Jogurt je skisano mleko. Skisalo se je zaradi delovanja bakterij. Kadar v tovarnah želijo skisati mleko, vanj dodajo bakterije, ki s svojim metabolizmom tvorijo različne kisline, ki skisajo mleko. Te bakterije so navadno mlečo kislinske. Tako jih imenujemo, ker je njihov metabolni produkt mleča kislina.
     Zanimivo je, da bakterije ne le skisajo mleko, ampak mu dodajo tudi določne molekule za boljši okus in zdravje. Določna hranila pojedo in razgradijo na manjše molekule. Jogurt je tudi vir bakterij pomembnih za delovanje prebavil.

Od kdaj poznamo jogurt?

Jogurt poznamo že zelo dolgo, približno 4.500 let. Po naključu so ga, v predelih današnjega Iraka, odkrila nomadska plemena, ko se jim je poleti ovče ali kozje mleko naravno skisalo.
Ažbe je pripravil jogurt. Pripravite ga še vi …

Potrebujete:

  • 1L mleka (boljši rezultat bo, če vzamete kratkotrajno mleko, ki se ga dobi v trgovini v hladilniku ali kupite mleko iz mlekomata)
  • 1 lonček probiotičega jogurta.

Mleko segrejete. Takoj, ko zavre, ugasnete plin (pazite, da ne gre čez rob posode). Ohladite ga na sobni temperaturi. V mleko zamešate jogurt in dobro premešate. Posodo z mlekom in jogurtom pokrijete z navadno kuhinjsko krpo ter pustite na sobni temperaturi do 5 dni, najbolje nekje visoko nad omaro, kjer je toplejši zrak. Vsak dan opazujte, vendar ne mešajte in se ne dotikajte posode! Ko je jogurt narejen, ga dajte v hladilnik. Pojejte hladnega, saj je tako veliko boljšega okusa. Jogurt hranimo v hladilniku.

Ažbetu je jogurt uspel. Upa, da bo tudi vam (lahko mu pošljete kakšno fotografijo). Ažbe trenutno razmišlja, kako bi naredil skuto. Če imate kakšen predlog, mu ga lahko pošljete na znanstvenik.azbe@gmail.com, s pripisom SKUTA ZA AŽBETA.