23 June 2014

Kako izdelati mikroskop?

Pred izumom mikroskopa so ljudje okolico opazovali le z očmi, zato niso vedeli, da obstajajo tudi predmeti in živa bitja, ki jih ne vidijo. 

Ko je Ažbe slišal za ta nov, očem neviden svet, se je odločil, da ga razišče. Ažbe doma ni imel mikroskopa, zato se je odločil, da bo enostavnega naredil kar sam. In res ga je. Te zanima kako? Poglej si spodnja navodila in mikroskop izdelaj še ti!

Potrebuješ: škarje, prosojen lepilni trak (običajen za papir), lepilo za papir (npr. v stiku) in vodo

Shematski prikaz izdelave mikroskopa
Navodila (glej tudi sliko na desni): Pripravili bomo mikroskop z dvema lečama. Vsako stekleno lečo bomo nadomestili s kapljico vode. Najprej iz papirja, ki ga natisneš ali prerišeš (klikni tukajizreži dva poltraka (18cm X 3cm) kot kažejo črtkane črtice. Vsakega posebej prepogni po polni črti in na notranjo stran nanesi lepilo ter zalepi, tako da dobiš malo trši poltrak. Iz vsakega izreži še luknjico (črtkan krogec) in nato čez vsakega posebej nalepi prosojni lepilni trak. Na vsak poltrak posebej na lepilni trak v predelu luknjice nanesi kapljico vode. Kapljica vode bo delovala kot leča, ki bo povečala opazovani predmet. Sedaj pa izreži še natisnjeno besedilo »Ažbe je radoveden« (za tekst klikni tukaj ali doma vzemi časopisni papir) in prvo od pripravljenih leč (Poltrak A) podrži nad besedilo. Vidiš, kako se besedilo poveča, če lečo držiš na ravno pravšnji višini (nekaj centimetrov nad besedilom)? No, sedaj pa prvo lečo od besedila oddaljuj toliko časa, da se slika obrne. Nato nad prvo lečo podrži še drugo lečo (Poltrak B) in poskušaj najti ravno pravšnjo razdaljo, da boš videl jasno in povečano sliko. Pri tem drugo lečo drži blizu oči. Leči ohrani na tej višini. Ker se pri uporabi dveh leč veliko svetlobe izgubi, boš sliko videl bolje, če opazovani predmet osvetliš s svetilko (prosi npr. starše, če ti jo držijo). 

Ažbe upa, da ti je uspelo! Ko določiš prave razdalje, lahko leči pritrdiš na škatlico ali kakšen drug predmet in si narediš res pravi mikroskop! Za pritrditev boš potreboval malo iznajdljivosti :) ... Veliko veselja pri izdelavi ti želi Ažbe. Svoj izdelek lahko fotografiraš in nam ga pošlješ! Najbolj izvirne bomo objavili na našem blogu!