28 May 2014

O natečaju: "Mladi znanstvenik spoznava mikroorganizme"

Izdelki in fotke šolarjev so noro dobri. Ažbeta je čisto presenetilo, kako je mikrobiologija lahko zabavna!

Iz izdelkov je razvidno, kako se je Ažbetu uspelo le en dan pripravljati na šolski test, ki ga je kljub temu rešil v celoti brez napake. Učenci so Ažbetu dali tudi priimek Smrekar, ga naučili peči kruh, mu razložili zakaj mora imeti hrano v hladilniku ter zakaj ne more obiskati sošolca Miha, ki je zbolel za gripo ipd.
Na natečaju je sodelovalo več kot 50 učencev šestih osnovnih šol iz različnih koncev Slovenije. Zanimivo je, da so vsi udeleženci »sedmarji«, razen enega razreda »prvarčkov«. Pogledate si jih lahko levo zgoraj, pod področjem natečaj.
Izdelki, ki so jih poslali, so resnično presegli naša pričakovanja, zato smo se odločili, da vse objavimo na posebnem blogu. Žal, smo zaradi zahtev zakonodaje morali umakniti osebne podatke in poseči v fotografije. Ob pisnem dovoljenju staršev, jih bomo z veseljem objavili. 

Rezultati natečaja 

Komisija je imela zelo težko nalogo, saj so izdelki res enkratni. Odločila se je, da bo namesto posameznikov, nagradila kar celo skupino učencev iz določene šole. Zmagovalci so iz dveh šol, in sicer: 

  • OŠ Škofja Loka-Mesto: vseh 14 učencev, ki so poslali prispevke, pod mentorstvom učiteljice Vlaste Balderman (za največjo izvirnost, zanimivost in vložen trud).
  • OŠ Antona Globočka Postojna: 7 deklet, ki so naredila poskus »Zakaj imamo hrano v hladilniku?« mentorice učiteljice Magdalene Penko-Šajn (ker so naredile dobro načrtovan poskus: vprašanje, predvidevanja, zasnova in poskus ter interpretacija rezultatov).

Ažbe čestita nagrajencem in se zahvaljuje njim in ostalim, ki so mu poslali izdelke, za trud in koristne informacije. Posebna zahvala gre seveda tudi njihovim mentorjem, brez katerih ti izdelki ne bi bili tako dobri kot so.